Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 20/06/2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Mihai Mateas
Titlul articolului: O organizaţie infracţională din România vindea în Spania maşini furate din alte ţări
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.es/stiri/actualitate/o-organizatie-infractionala-romania-vindea-spania-masini-furate-alte-tari



Poliţiştii din Sevilla au reuşit să-l aresteze pe "reprezentantul" grupului infracţional din Spania, un român de 32 de ani care se ocupa cu vânzarea maşinilor furate din alte ţări, după ce le falsifica documentele.

Agenţii Poliţiei Naţionale din Brigada Provincială a Poliţiei Judiciare din Andaluzia au arestat un cetăţean român, D.R., de 32 de ani, pentru infracţiunile de falsificare de documente şi înşelătorie. Cu această arestare, poliţiştii spanioli au dat drept "anihilată" o organizaţie criminală care vindea în Spania autoturisme furate din alte ţări, scrie Europa Press.

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Naţională, arestatul conducea o firmă de "vânzări-cumpărări" de autoturisme, în localitatea Coria del Rio (Sevilla), ultima verigă dintr-o organizaţie dedicată furtului de autovehicule din alte ţări, falsificarea documentelor şi vânzarea ulterioară a acestora în Spania. Investigaţia a demarat când, la un control de rutină, o patrulă de Poliţie a detectat un autoturism care figura în baza de date ca fiind furat.

Specialistul în falsificarea documentelor şi punerea pe piaţă a maşinilor furate

Arestatul era ultima verigă din acest grup infracţional cu sediul în România, care obţinea autoturismele din închirieri sau din leasing-uri şi, ulterior, le transportau în Spania fără consimţământul proprietarilor şi le vindeau imediat, datorită preţului mult sub cel al pieţei.

Odată ajunse maşinile furate în Spania, D.R. era "specialistul" care se ocupa cu falsificarea de documente şi contractele de vânzare-cumpărare necesare înmatriculării acestora la Inspecţia Tehnică a Vehiculelor. Odată trecută această probă, prin intermediul firmei sale, D.T. vindea autoturismele cetăţenilor spanioli de bună credinţă, care nu aveau habar de ilegalitatea comisă.

Faptul că românul îşi vindea autoturismele şi prin intermediul Internetului a făcut să existe victime în toată Spania, îngreunând investigaţiile şi obligând agenţii să ceară ajutorul altor comisariate, din Cadiz, Granada, Vic, Vitoria sau Santa Cruz de Tenerife.

Profit de 300.000 de euro

Odată identificat autorul şi determinat gradul său de implicare în cadrul organizaţiei, poliţiştii au pornit pe urmele românului. Lucru deloc uşor, deoarece acesta şi-a închis firma din Coria şi a dispărut. A fost localizat în Coin (Malaga), unde organizaţia continua cu înşelătoriile prin intermediul unei noi firme. Sumele încasate din această activitate de grupul de români depăşea 300.000 de euro.

Poliţiştii au reuşit să confişte zece autoturisme furate şi care urmau a fi vândute, majoritatea BMW şi Mercedes. Arestatul, cu antecedente penale pentru fapte similare, a fost pus la dispoziţia judecătorilor.
 

Sursa fotografie: Heraldo.es


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.